Drożdżówki ze śliwkami i orzechową kruszonką

drożdżowka ze śliwkami i orzechową kruszonką

Uwielbiam drożdżówki! Tak samo jak ciasta, torty, ciasteczka i wszystko co da się zjeść... Ale że akurat dostałam kilka kilogramów śliwek to oprócz zrobienia powideł postanowiłam upiec śliwkowe drożdżówki. I to był doskonały pomysł bo wyszły przepyszne. Lekko korzenne za sprawą cynamonu, pysznie słodkie dzięki kruszonce z chrupiącymi, uprażonymi wcześniej orzechami. Więcej przy nich czekania niż roboty, ale naprawdę warto. Zdradzę Wam sekret - z innymi owocami również dają radę. ;)


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
30g świeżych drożdży
2 jajka
50g miękkiego/roztopionego masła
0,5 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 20 śliwek
cynamon

Kruszonka:

2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
garść orzechów

Zaczynamy od... zaczynu. Drożdże utrzyj z łyżką cukru. Dodaj 2 łyżki ciepłego mleka (bardziej letniego niż gorącego ;), dwie łyżki mąki i wszystko wymieszaj. Powstały bebłot odstaw na 10-15 minut.

Do miski wsyp mąkę, cukier, wlej mleko i masło (ja dorzucam masło do ciepłego mleka i mam z głowy jego roztapianie). Dodaj jajka i zaczyn. Czas na wyrabianie ciasta! Za mnie robi to robot kuchenny, ale jeśli nie masz tego cudu techniki to gnieć aż wszystko ładnie się połączy. Wiadomo. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę żeby wyrosło.
W tym czasie zajmij się kruszonką i śliwkami.
Śliwki pokrój na dowolne kształty - czy to kostka, czy połówki smak będzie taki sam. ;)
Kruszonka: mąkę, cukier i masło rozetrzyj palcami aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Upraż orzechy (ja użyłam mieszanki), posiekaj je albo utłucz i ostudzone dodaj do kruszonki. Wstaw do lodówki w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta...
Gdy ciasto odstoi swoje przełóż je na stolnicę i podziel na 8-10 części. Rozwałkuj każdą kulką. Na cieście ułóż śliwki i posyp je cynamonem. Teraz czas na kruszonkę - po prostu rozłóż ją na owocach. Przykryj drożdżówki szmatką i daj im odpocząć przez 20 minut.Masz czas żeby rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Drożdżówki należy piec przez 20 minut.

drożdżowki ze śliwkami, książka "Przyjaciele", świeca, kawa


Komentarze

Popularne posty